Идеята на финансовия министър част от средствата в Сребърния фонд да се инвестират в български ценни книжа може да се провали. След становището на ЕЦБ по законопроекта депутатите от ГЕРБ се чудят какво да правят с внесения вече в парламента текст.

Някои от тях коментираха, че все още няма окончателно решение дали ще се допусне в крайна сметка да се инвестират средства от фонда в ДЦК и дали ще са в предвижданите размери – до 30% още през тази година и увеличение с по 10% за всяка следващата, докато стигнат 70%.

Според становището на ЕЦБ инвестирането в български ценни книжа може да доведе до изкривяване на пазара.

От БНБ веднага използваха момента, за да поискат оттегляне на законопроекта и провеждането на сериозна съвместна дискусия с финансовото министерство и КФН.

От Комисията за финансов надзор, която е иначе активна по темата, днес не излезе становище. Вероятно, защото позицията за неподкрепа на законопроекта беше изразена неколкократно. А може причината да е и в изпратените днес финансови инспектори в комисията. След като на 20 март им беше отказан достъп за проверка на обществените поръчки и бонусите, раздадени  в комисията, служителите на държавната финансова инспекция насрочиха втория си опит за днес.

От финансовото министерство обаче защитиха законопроекта. Вицепремиерът Симеон Дянков изпрати и писмо до председателя на Европейската централна банка Марио Драги.

В него той пояснява, че няма опасност от изкривяване на местния първичен и вторичен пазар на ДЦК при инвестиране на част от средствата на фонда в ДЦК. Доходността на емисиите, които ще бъдат издадени специално за фонда, ще бъде определена на пазарна основа, като се следват основните бенчмаркови ориентири. Тези емисии, издадени за целите на фонда, ще бъдат с матуритети, съобразени с необходимостта от трансфери от фонда към държавното обществено осигуряване, обяснява Дянков.

Отделно инвестирането на средства от фонда в специални емисии ДЦК ще бъде неутрално по отношение на обема и доходността на стандартизираните емисии ДЦК. Така възможността за инвестиране в български ДЦК няма да доведе до непазарно формиране на доходността по дългосрочните емисии. Специалните емисии няма да попаднат в обхвата на изискванията на хармонизираната статистическа методика за определяне на дългосрочен лихвен процент за целите на конвергенцията, се казва още в писмото.

От опозицията вече се обявиха против измененията в Закона за Сребърния фонд, като ги определиха като опасни за пенсионната система. Депутати от ГЕРБ също може да поднесат изненади при гласуването на законопроекта, коментираха запознати.

Така остава въпросът кой в крайна сметка ще застане зад сегашните текстове в парламента и как финансовият министър ще компенсира евентуално допълнително свиване на предвидения процент от фонда за инвестиции в ДЦК или отпадане на идеята като цяло.