Между 21 и 30 лв. месечно са най-често срещаните сметки за интернет и телевизия у нас. Това показва проучване на специализирания сайт „Моите пари“.

Според данните на изследването една трета от потребителите плащат фиксирана месечна такса между 21 и 30 лв. Близо 15 на сто отделят между 15 и 20 лв. от семейния бюджет за информационни услуги, а други 29% влизат във високия сегмент на плащания над 30 лв. месечно. Най-ниските такси – под 15 лв., се срещат едва в 7% от домакинствата.

Оказва се, че при избор на доставчик, потребителите са водени не само от цената, но и от качеството на поддръжката, което компанията предлага. Това са мотивите на близо половината от абонатите на телеком услуги, участвали в анкетата. 20 на сто от запитаните

избират доставчика си заради изгодна пакетна услуга,

а други 10% отдават най-голямо значение на бързата инсталация.

За разлика от интернет услугите определящ фактор при избор на телевизия се оказва не поддръжката, а ниската месечна такса. Опцията услугата да се предлага в пакет с интернет и телефон и тук има водещо значение.

В последните години на телекомуникационни пазар се наблюдава все по-силно изразена тенденция за търсене на пакетни предложения. По данни на „Моите пари“ в тарифния план на близо 60% от абонатите влизат няколко услуги. 30 на сто от анкетираните ползват интернет и телевизия от един доставчик, а други 20% прибавят към тези услуги и телефон. Под 10 на сто са избрали оферта за връзка с виртуалния свят и телефонна услуга.

Пакетните услуги са предпочитани

от домакинствата, защото с тях клиентите получават сериозни отстъпки от месечната сметка. Базовите предложения на родните телекоми вървят между 18 и 40 лв., сочи проверка на „Монитор“. Срещу тази сума абонатите получават високоскоростен интернет, цифрова телевизия, мобилен и домашен телефон. Най-голямото удобство за клиента идва от използването на 4 услуги от един доставчик на една сметка. Средно цените на услугите намаляват между 20 и 50% според пакета, в сравнение с тарифите, които абонатът би плащал, ако ги ползва поотделно.