Готовност за разсрочване на всички високи сметки за ток през януари са декларирали от трите енергодружества у нас – ЧЕЗ, EVN и „Енерго-Про“.

Това съобщи на извънреден брифинг късно вчера икономическият министър Делян Добрев след среща с представители на компаниите.

Три са основните причини за високите януарски сметки, обясни министър Добрев. Първата е по-дългият отчетен период заради многото почивни дни по празниците. Вместо обичайните 28-30 дни този път енергодружествата са засекли електромерите за период от 33-40 дни.

Втората причина за голямата разлика между ноемврийските и декемврийските сметки е температурата – през декември тя е била средно -1 градуса, а през последния месец на 2011 г. +8 градуса. Повишената цена на тока от 1 юли с около 14% е третата причина, посочи министър Делян Добрев. Той припомни, че 8% от това увеличение

се дължи на зелените централи,

а 5 на сто на дългосрочните договори за изкупуване на тока от ТЕЦ (AES Гълъбово) и ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3“, както и на еленергията от топлофикациите.

По-рано през деня икономическият министър Делян Добрев направи опит да разговаря с протестиращите пред сградата на министерството граждани. Те обаче отказаха да изложат своите искания пред министъра и дори го замеряха със снежни топки.

Паралелно с протестите в столицата такива се проведоха в още 15 града в страната. След неуспешния опит да разговаря с недоволните от високите сметки министър Добрев обясни пред журналисти, че по време на коледните и новогодишните празници електроразпределителните дружества са пуснали

повечето от своите инкасатори в отпуска

и така се е удължил периодът на инкасиране на сметките.

Друг от установените проблеми е, че енергодружествата са подавали по-ниско напрежение в някои по-малки населени места. Това е довело до по-високи сметки за изразходваната енергия, каза Добрев.

Според него трябва да има ясно определен и регламентиран срок, в който дружествата да направят необходимите инвестиции, за да може тези малки населени места да получават нормална енергия.

След срещата с министър Добрев представителят на „Енерго-Про“ Пламен Стефанов обеща, че компанията ще проверява всеки сигнал за висока сметка. Той, както и колегата му от EVN Йорг Золфелнер, напомниха на клиентите си за опциите за разсрочване на сметките. От ЧЕЗ допълниха, че вече от 10 дни разсрочват сумите от януарските фактури на всички желаещи.

И трите енергодружества обясниха, че опцията за разсрочване при тях винаги е съществувала. Петър Баран, главен оперативен директор на ЧЕЗ, информира, че дружеството е създало специални екипи за установяване на проблема с качеството на захранването в някои населени места.

Добрев гарантира, че министерството прави всичко възможно да извърши необходимите проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни.

Ако се констатират нарушения, ще бъдат предприети съответните мерки, включително и имуществени санкции, заяви Добрев и добави, че максималната глоба е 1 млн. лева, но ако има съществени нарушения, санкцията може да не бъде достатъчна.