Частните разходи в здравеопазването се увеличават и вече са 47% срещу 53% публични средства. Това каза кандидатът за управител на здравната каса д-р Глинка Комитов, който бе изслушан и одобрен от парламентарната здравна комисия днес.

“Здравната система се нуждае от около 6 млрд. лв., от които 2,9 млрд. лв. са частните плащания. Голяма част от тях не са регламентирани. Въпросът е да станат напълно регламентирани и най-ясният начин е чрез втори осигурителен стълб”, обясни д-р Комитов, цитиран от “24 часа”.

 

Той се обяви “за” повечето законови промени, предложени от здравния министър д-р Петър Москов. Д-р Комитов, който има опит като зам.-директор на НЗОК и шеф на столичната каса, призова депутатите да приемат законовите промени, предложени от МЗ. Само така щели да се намалят течовете в системата и да се повиши качеството.

 

Контролът върху разходите и качеството на медицинската дейност, както и прозрачността, са сред основните акценти в концепцията на д-р Комитов. Той обеща, че за всеки пациент в болница, приет и лекуван по приетите от касата 21 критерии, касата ще плати. Глобите за нарушения трябвало да се увеличат, а за отчитане на неизвършена дейност и дейност без индикации направо да се прекратяват договорите с болниците.