Плащанията към бизнеса по проекти от оперативна програма „Околна среда“ няма да бъдат спирани. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов.

До края на годината трябва да бъдат разплатени около 250 млн. лева, но Чобанов не уточни дали парите, изплащани от бюджета, ще бъдат възстановени от ЕС.

Финансовият министър увери, че вече са взети мерките, за да се отстранят нередностите, които доведоха до спиране на плащанията по оперативната програма.

"Мерките бяха взети веднага, след като до нас достигна информация за риска от спиране на плащанията. За съжаление те бяха спрени поради пропуски в предходния период", каза финансовият министър.

Чобанов очаква след отстраняването на пропуските и нередностите, плащанията по ОП „Околна среда“ да бъдат възобновени. Той увери, че диалогът с Европейската комисия продължава.

В края на миналата седмица Европейската комисия обяви, че временно прекратява плащанията за България по програмата заради установени проблеми в управлението на средствата.

Говорителят на еврокомисаря по околната среда Йоханес Хаан, Ширин Уилър обясни, че у нас са установени слабости при обществените поръчки и при проверките на процедурите за провеждането им.