Директни плащания на пчеларите предвижда Европарламентът. Това стана ясно по време на конференция "Да запазим пчелите", организирана от евродепутата Гастон Франко, като част от Европейската седмица на пчелите и опрашването. 

Мария Габриел от Групата на ЕНП(ГЕРБ), член на Комисията по земеделие, беше председател на втория панел.

"Европейският парламент изрази своята подкрепа като прие поправка, чрез която настоява за директна субсидия на пчелно семейство. В момента протичат тристранните преговори по ОСП. Осигуряването на директни плащания ще бъде силен политически сигнал за подкрепа и признание на ключовата роля на сектора на пчеларството", каза Габриел.

Тя обърна внимание на връзката между глобалните действия, европейската стратегия и националните програми за пчеларския сектор. 

Г-жа Габриел засегна необходимостта от научни изследвания и наблегна на ролята на Европейския парламент при взимането на конкретни решения."Резултат от общите ни действия е забраната, обявена на 24 май от Европейската комисия, на трите неоникотиноида - клотианидин, тиаметоксам и имидаклоприд. Чрез това решение на ЕК показахме, че всички заедно - пчелари и институции - постигаме резултати, когато сме обединени", заяви българският евродепутат.