Общо 70 „зелени” работни места са заявили 3-ма работодатели от страната през първите 2 месеца от стартирането на насърчителната мярка от националния план за действие по заетостта, съобщиха за Дарик от Агенцията по заетостта.

Назначени са 33 безработни лица, които вече работят в сферата на ВиК услугите и чистотата, обясни Теодора Еленкова, началник на сектор в главна дирекция „Услуги по заетостта” в агенцията.

Според предварителните данни за март броят на подадените заявления за разкриване на „зелени” работни места е около 3 и половина пъти по-голям, което означава над 200 нови работни места.

По мярката могат да кандидатстват работодатели от 72 икономически дейности, определени със заповед на социалното и екоминистерството, а безработните трябва да са регистрирани в бюрата по труда поне от 6 месеца.

В началото на годината Агенцията по заетостта обяви нова насърчителна мярка, която има за цел да осигури работни места и да намали емисиите парникови газове в атмосферата. Бюджетът на мярката е малко над 3 милиона лева и ще позволи на 2100 лица да работят на зелени работни места в продължение на 6 месеца, след като работодатели заявят желание да разкрият такива места. Агенцията по заетостта осигурява средства за заплащането на наетите безработни, обясни Теодора Еленкова.

От агенцията по заетостта очакват, че капацитетът на мярката ще бъде използван изцяло. Ако интересът към нея е по-голям от предвидените средства, социалното министерство може да пренасочи пари от други мерки, към които има слаб интерес.