Абсолютно съм убеден, че избори след изборите не са решение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев.

Българският народ излезе и гласува на изборите в неделя. Сега от политиците се очаква да чуят ясно посланията на хората – за какво гласуваха те, да намерят необходимите механизми да бъдат достатъчно смели и разумни, за да чуят народа и да отговорят на неговото очакване, че трябва да се работи здраво, коментира Плевнелиев.

Според него не може да се каже на българския народ, че не е гласувал правилно и трябва да отиде на поправителен. Не народът е на поправителен – политиците са на поправителен. Дано да се справим. Дано те да се справят и да се отнесат отговорно към това, което народът каза, заяви Плевнелиев. Той посочи, че не може оттук-нататък да дава допълнителни оценки. Според него е необходимо смирение, необходим е ясен ангажимент и много, много, много работа.

Плевнелиев заяви, че като държавен глава, ще спази конституционните срокове.

Днес много често се говори за немския модел с оглед на това, което се случва в българския парламент. Ако говорим за немския модел, може би трябва да си дадем сметка къде беше Германия след Нюрнбергските процеси, къде беше Германия в края на 60-те години, подчерта Плевнелиев.

Според него на Германия също са и били необходими 25 години след Нюрнбергските процеси, за да може едно следващо поколение, което през 1968 г. е застанало лице в лице с тоталитарното си минало, за да даде своята тежка оценка. Това е немският модел, каза той.

По мнение на Плевнелиев е дошъл моментът и българските граждани да зададат същите въпроси и да дадат моралната си оценка за комунизма. Той не може да отсъства от учебниците и не можем да мислим за него само в измерението на битовизмите, защото днес с това се занимаваме – колко фабрики имаше, колко струваше едно или друго, кое беше достъпно, кои бяха привилегировани, заяви Плевнелиев. Според него тази интерпретация на комунистическото минало е изключително погрешна. Тя не е вярна, защото не ни показва пълния аспект на това какво е комунизмът и същевременно може да доведе до изкривявания. Всички казваме, че миналото е мост към бъдещето. Ами ако изграждаме фалшиви мостове? А ако те не са към бъдещето, а са към това комунизмът да се върне, само защото не го познаваме, или някой ще го върне отново на бял кон, защото е силен?

Ние си падаме по месии вместо да си падаме по силни институции – демократични, отворени, гарантиращи правилата за всеки. Не можем да планираме заедно бъдещето си в България и в Европа, ако не сме съгласни за това откъде тръгнахме преди 25 години. Няма как да имате посока от точка А до Б, ако не знаете кое е точка А, откъде тръгнахме и кажем истината за там, откъдето тръгнахме, коментира държавният глава.

Според него е много важно да си направим равносметка какво сме загубили, но и какво сме спечелили и постигнали. Истината е, че постигнахме много, днес имаме свободата да планираме, държим съдбата в ръцете си. Имаме свободата да започнем нови предприятия, да работим, да пътуваме където искаме по Европа. Можем да грешим и няма да ни вкарат в някой концлагер, защото имаме мнение. Всичко това нямаше да бъде възможно в сивия свят на комунистическа България, където всички бяхме равни, защото бяхме еднакво бедни и никой не беше свободен, заяви остро президентът. /БГНЕС/