"Вместо хората да хвърлят домати и камъни, вратите на парламента трябва да бъдат отворени за тях. Трябва да се направи дебат за енергетиката, за това – какво е важно за хората", заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

"Хубаво е, че хората излизат да протестират, но в рамк.ите на нормалното", каза той.

"Правото на хората да избират доставчик ще доведе до огромен ефект за тях. Te имат право на избор и на прозрачност. Очевидно този сектор не е управляван добре. Тогава – посочете кои са проблемите", заяви Плевнелиев. Той допълни, че очаква сто процента прозрачност в енергетиката чрез открит дебат и международен одит.

Президентът посочи, че от един лев от сметките за ток на потребителите, 0,6 стотинки отиват за ЕВН, 0,9 стотинки отиват за ЧЕЗ.

"Къде отиват останалите стотинки? В НЕК, ДКЕВР, БЕХ", попита той.

Плевнелиев увери, че няма да забрави позицията на хората, че енергетиката е много сериозен проблем.

"Енергийният сектор е проблемен и ние трябва да вземем правилното решение. Умните електромери щели да струват 30 милиона евро – да, но те си заслужават. Какво правим, за да решим проблема в енергетиката? Ще накажем един, но това не е достатъчно. Трябва да се проследи цялата верига. Взимайки правилните решения, ще бъдем много напред, а няма да се върнем 20 години назад. В енергетиката не е трудно да се подредят нещата правилно. Аз съм привърженик на прагматичните и обективните решения", заяви Плевнелиев.