Плоският данък може да бъде само временна мярка в един период, когато държавните институции са слаби и не могат да обслужват по-сложна данъчна система. Обаче не може да остане за постоянно.

 

Това казва в интервю за вестник 24 часа Стефани Станчева, доктор по икономика в Масачузетския технологичен институт, която с проучванията си дава заявка за Нобелова награда.

 

Младата българска е на мнение, че плоският данък от 10% не допринася за справедливо данъчно облагане и че данъчната система в България трябва да бъде по-прогресивна.

 

"Чувала съм твърдения, че страната няма капацитет да приложи по-сложна данъчна система, но една прогресивна система не е много по-сложна", обяснява Станчева. "Тя би дала възможност да се събират същите постъпления, но без да се наказват хората с най-ниски доходи", допълва още тя.

 

Икономистката обяснява, че при прогресивното подоходно облагане ще се създаде импулс на поощрение за потреблението, тъй като хората с ниски доходи обикновено използват всичките си доходи за текущо потребление, а не за акумулиране на депозити. Според нея чрез оттласване от плоския данък ще създаде усещане за социална справедливост, което липсва в България сега.

 

Стефани Станчева намира, че страната ни има потенциал, който е задушаван от корупция и неефективни управленски решения. "Може да звучи банално, но според мен България има огромен икономически потенциал. Част от този потенциал в момента се прахосва чрез неефективни решения и корупция", посочва тя.

 

В интервюто Станчева коментира и зависимостта между неравенството и социалната активност, което е една от общовалидните теми в глобалната икономика.

 

"Неравенството е силен мотиватор за действие - ако хората усещат, че могат да разчитат само на себе си и не могат да очакват каквато и да било помощ от правителството, те работят по-усилено", обяснява икономистката и продължава: "От друга страна, твърде високото неравенство води до това, че ресурсите се концентрират в ръцете на елита".

 

По думите й твърде много потенциален талант се губи на по-ниските нива на доходите, тъй като тези хора биха искали да правят нововъведения, да започнат бизнес, но не биха имали ресурси.