Народното събрание отхвърли двата отделни законопроекта за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, внесени съответно от БСП и "Атака".

След близо два часа дебати и двата сходни законопроекта, които по същество премахваха плоския подоходен данък от 10% и въвеждаха различни прогресивни скали за физическите лица, бяха отхвърлени.

Срещу предложенията на БСП и "Атака" гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок. В подкрепа на предложенията бяха народните представители от вносителите и тези на Патриотичния фронт, "Български демократичен център" и АБВ.

Веднага след гласуването Йордан Цонев обяви, че плоският данък остава благодарение на гласовете на ДПС.

"Прогресивното подоходно облагане рано или късно ще се въведе в България, защото е икономически нужно на страната и обществено необходимо. Сегашната система води до непрекъснат растеж на усещането за несправедливост и липсата на доверие към политиците", заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков по време на дебатите по предложението на левицата.

Според него "непрекъснато натякване на целите наречени бюджет, дефицит и фискален резерв карат хора да смятат, че по-нормалният и справедлив живот не е цел за политиците".

"Нима ставката на ДДС не е плоска, нима при корпоративния данък ставката също не е единна", попита Миков във връзка с твърдения, че плоският данък спомага за по-добра събираемост.

Миков подчерта, че България е сред изключенията в Европейския съюз по отношение на плоския данък, а същевременно е на първо място по бедност, по процент на работещи бедни и по степен на неравенство в обществото.

По думите на Миков, когато бедните получат отстъпка от данъците, те няма да си купят швейцарски часовник или втори луксозен автомобил, а ще вложат парите си пряко в потреблението, което съживява икономиката.

"Другото означава продължаване на системата, при която болният носи здравия, а гражданинът плаща сметката за фискалното спокойствие на правителството", категоричен е председателят на БСП.