През последните 10 години приходите на родните ИТ компании са отбелязали ръст от 600%. Това заяви при откриването на Националната аутсорсинг конференция, която вчера се проведе в Пловдив, президентът Росен Плевнелиев.

София и Пловдив са двата града у нас, които са двигателите в развитието на софтуерната индустрия. В момента този бранш формира 1.74% от брутния вътрешен продукт на страната ни, а 60% от износа в сектора са за развити страни, като САЩ, Канада и Западна Европа, пише „Монитор”.

Изключително позитивно у нас се развива и аутсорсинг сектора. Само за година България се изкачва с 11 места в международните класации за най-привлекателните аутсорсинг дестинации в света.

„В световната класация за най-атрактивни аутсорсинг дестинации България е на трето място”, каза Плевнелиев.

За да могат фирмите от ИТ индустрията да наемат по-бързо чуждестранни специалисти, правителството ще реализира идеята за издаване на сини карти.

„Бърза писта за издаване на сини карти, с които вашата индустрия ще може да наема по бързата процедура специалисти от други държави. За мен лично реализирането на тази идея е най-доброто доказателство за начина, по който държавата и бизнеса могат да си сътрудничат”, заяви в рамките на конференцията вицепремиерът Румяна Бъчварова.

„Общата ни визия е, че не само трябва да осигурим възможности за бързо наемане на специалисти, но трябва така да организираме образователната ни система, така че в следващите до 10 години да можем да осигурим обучението, при това на високо професионално ниво, на поне 30 000 нови специалисти”, каза още тя.

В Пловдив вече работят 80 фирми в сектора, създадени са над 5000 работни места. Броят им през следващите три години се очаква да се удвои, а стратегическото местоположение превръща града в желан център за ИТ бизнес.

„Градът под тепетата ще е и най-големият европейски град в стратегическа близост до най-голямото летище на планетата, което сега се изгражда в Истанбул. Планират се над 150 милиона пътници на година в над 100 дестинации, директни полети, а оттам до тук е само една магистрала „Марица”, която ще бъде готова тази година”, каза президентът. По думите му силата на родните И компании е световно призната, като посочи, че например софтуерът в колата на френския президент е програмирана от българи.