Българските служители на британската софтуерна компания Reward Gateway ще получат бонус от милиони при предстоящата продажба на американския фонд за дялови инвестиции Great Hill Partners, съобщиха от лондонската фирма.

Общо 144 са работещите в пловдивския офис и те ще си поделят процент от сумата, на която беше оценена фирмата при сделката - 140 млн. паунда (196.35 млн. евро), пише "Капитал Daily".

Създадената през 2006 г. Reward Gateway изгражда софтуерна платформа за насърчаване на служители чрез различни награди, системи за възнаграждения и намаления при покупки и услуги. Продуктът се продава на глобални корпорации. В Пловдив е подразделението за поддръжка, включващо софтуерна разработка, 24-часово съдействие, финанси и др. Основните пазари на компанията са Великобритания, Австралия и САЩ, като сред клиентите са IBM, American Express, Diageo, Heineken, Sky, McDonalds, Bloomberg, Unilever, DHL, Bayer и др. Досега групата беше собственост на друг фонд - Inflexion Private Equity.

Офисът в Пловдив е създаден преди година и половина, като първоначално е отговарял само за софтуерна разработка, съобщи за "Капитал Daily" Георги Соколов, управител на българското подразделение. То оперира в страната като клон на чуждестранно дружество. В момента служителите тук са повече от половината персонал от 275 души на Reward Gateway в общо шест държави.

Мениджмънтът и служителите в британската компания държат около 40% от акциите. Според Соколов всички служители ще си поделят около 5% от сумата, на която е оценена компанията - 140 млн. паунда. В официалното изявление се казва, че става дума за 6.5 млн. паунда, като в нея няма да участват членовете на борда на директорите, т.е. остават 269 души.

В съобщението на компанията се казва още, че обикновен служител, който е в Reward Gateway от няколко години, ще получи сума, равна на годишната му заплата. Тези, които са се присъединили след средата на 2014 г., ще получат едномесечна заплата като бонус. През 2010 г., когато Inflexion купи мажоритарен дял, фирмата също раздаде 1 млн. паунда на 70 служители.

Основателят на Reward Gateway Глен Елиът ще остане начело на компанията и след придобиването от Great Hill Partners. Мениджмънтът и служителите ще държат още по-голям дял в новата компания - 45%, от които 28% са в ръцете на самия Елиът. Приходите на групата за финансовата година до края на юни достигнаха 188 млн. паунда при брутна печалба (EBITDA) от 10.1 млн. паунда.