EVN България Топлофикация е на път да реализира проект за централизирано охлаждане на сгради в Пловдив. На 17 май в административната града на районното кметство "Тракия" е била монтирана водоохлаждаща кула.
 
Тя поддържа постоянни параметри на температурата в охладителния център и е част от основното оборудване на абонатната станция за охлаждане. Доставената кула е с тегло над 2 200 кг и е била монтирана на покрива на административната сграда. Водоохлаждаща кула от този тип е нова за България и е специално изработена за проекта предвид спецификите на монтажа. Тя е доставена от водещ европейски производител и е на стойност над 37 000 лв.
 
EVN България Топлофикация работи по проекта за централизирано охлаждане от 2011 г.  За първи път в България топлинната енергия, предлагана от новата високоефективна когенерационна централа на дружеството, се преобразува посредством абсорбционна машина в енергия за охлаждане през летните месеци.
 
Проектът Smart Cool на EVN приложим в сгради с изградени централни вътрешни климатични инсталации за охлаждане като най-подходящи за целта са административни и бизнес сгради, търговски центрове, молове, хотели, болници и др. Предварителните калкулации сочат, че този начин  на охлаждане е по-евтин с около 20% спрямо съществуващите технологии за охлаждане.
 
Като следващ етап от реализиране на пилотния проект Smart Cool в Пловдив е доставката и монтирането на абсорбционната машина. Проектът се очаква да бъде завършен до средата на лятото.