Поне 2500 лева трябва да задели четиричленно българско семейство, което иска да прекара дългият уикенд покрай Денят на независимостта в чужбина. 

Средно по 610 лева са разходите на човек за четирите почивни дни в странство, изчисли за Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози за туризма. За същото време у нас харчовете на всеки тръгнал на път ще бъдат 290 лева.

Очаква се 85 хиляди сънародници да минат граница от събота до вторник, като по-голямата част по традиция ще пътуват до Гърция.

Бежанският проблем не е уплашил нашенците

които са избрали Турция и засега няма отказ от резервации за тази дестинация. Малка част от хората са избрали други посоки, като Италия, Франция и други западноевропейски страни.

Някой малки хотелчета в Гърция са свили цените наполовина. В Аспровалта може да се отседне за 25 лева на нощ, с левче по-високата е цената със закуска на първия ръкав на Халкидики. 

За 33 лева пък може да се отседне в хотелче, където в цената са включили не само закуска, но и вечеря с напитки. За трийсетина лева може да се направи и еднодневна екскурзия до Солун с осигурен екскурзовод на български.

По традиция българите правят своя избор в последната минута, това се дължи не само на несигурността по отношение на ангажиментите , но и на това че обикновено избираме измежду много голямо предлагане, а това позволява отлагане до последния момент.

280 хиляди сънародници ще пътуват

през празничните дни в страната. Повечето от тях отиват основно при роднини и приятели, каза още Драганов. Има интерес към морските курорти, използват се хотелите, които все още са отворени заради изгодните оферти, които правят в края на сезона. 

В страната пък се търсят малките семейни хотели и къщите за гости. Голяма част от хората ще се включат в гроздобера, други ще си приберат компотите и зимнината от село.

Хотели във Варна и Бургас също са подготвили атрактивни предложения, защото по това време някой от големите комплекси затварят, а градските обекти имат имат шанс да компенсират слабото на начало на сезона.