По 500 лв. гаранция ще трябва да се платят на домакинство в даден блок, където Общото събрание на живущите е решило да покани енергийни одитори на оглед. Работата на тези специалисти е принципно да извършат замервания и да предписват необходимите мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградата, като изчисляват и необходимата сума за покупка на материалите, труда и цялостното изпълнение на ремонта в дадената сграда.

Този енергиен оглед ще бъде безплатен за живеещите в сграда, която се санира по държавната програма, но за да се гарантира, че одиторите не са хвърлили усилия напразно, всяко домакинство ще трябва да депозира по 500 лв. гаранция, каза строителният министър Росен Плевнелиев пред журналисти днес.

Той добави, че през месец юни ще помоли Брюксел да поема 50% от разходите за саниране на сградите, чиито собственици решат да участват в програмата. Не е ясно откъде ще се допълват останалите 50%, но най-вероятно това ще се поема от живущите в дадения блок.

Като за начало ще бъдат определени 500 пилотни проекта в страната, към които ще бъдат насочени 78 млн. лв. Не е ясно как точно ще бъдат избрани тези проекти.

И към този момент съществуват програми, подканящи съсобствениците на апартаменти в многофамилни сгради да кандидатстват за помощ при ремонтите, но сред основните проблеми за хората е малкият процент съфинансиране, предлаган като помощ и изискването да купуват точно определени материали, както и да наемат точно определени строителни бригади, посочвани от кредитиращата банка или енергийния одитор.