Българската икономика ще нарасне 2,2 на сто тази година и с 2,6 процента през 2012-а, прогнозира консултантската компания „Ърнст&Янг".

„Имайки предвид рязкото влошаване на перспективите за ЕС, който е основен експортен пазар на България, продължаващата слабост на потребителските разходи и високото ниво на несигурност пред бизнеса, прогнозата за растеж на БВП за 2011 г. е 2,2 на сто" се казва в съобщението.

В бюджет 2011 г. е заложен ръст на българския БВП от 3.6%. Редица анализатори вече потвърдиха, че предвид влошаването на експортната конюнктура, икономиката на България ще нарасне с по-бавни темпове от порядъка на 2.5%.

От Ernst&Young отчитат, че българският износ е показал много добри резултати през 2010 г., но очакванията са за забавяне на темпа на прираст до под 10% тази година и до 5,5% през 2012 г., под растежа на вноса.

За икономическия ръст през 2012 г., финансовият министър Симеон Дянков вече отбеляза, че вече не поддържа очаквания за 5% прираст; по-реалистични според него са 3 - 4%.

На вътрешния пазар възстановяването е слабо основно поради високата инфлация в началото на годината и притиснатите домакинските бюджети - продължава анализа на известните консултанти. В резултат на това, очакванията за потребителските разходи са да нарастнат само с 1,2% през 2011 г.

Ефектът от рецесията, продължава да тежи върху домакинските разходи и доверието на потребителите не е на по-добри нива от тези от средата на 2010 г., и доста надолу в сравнение с тези, наблюдавани преди глобалната криза.

 Високата инфлация, която достигна 5,6% през март, а през август все още беше на нива от 4,1%, поставя допълнителен натиск върху потребителските разходи.

Ако външната среда спре да се влошава, заетостта би трябвало скоро да започне да се покачва, а инфлацията да продължи да намалява постепенно. В резултат на това се очаква разходите на домакинствата да нарастнат с над 3% през 2012 г.

Заедно с повишените инфраструктурни разходи, това би могло да доведе до ръст на БВП от 2,6% през 2012 година, гласи заключението на финансовата компания.