"Да" на европейският фискален пакт казват ирландците, според предварителното преброяване на вота от референдума, който бе проведен вчера. Пред агенция Ройтерс министърът на европейските въпроси в Ирландия Лусинда Крейгтън казва, че е "много, много убедена", че сънародниците й са подкрепили предложението за присъединяване на страната към проекта за фискална консолидация с останалите държави от еврозоната.

Двама източници на Ройтерс от правителството на Ирландия прогнозират, че вотът ще мине с две трети мнозинство. Все още се чакат резултати на база по-висок процент преброени протоколи от изборите и до този момент всички данни са неофициални.

Daily Telegraph допълва, че екзитполовете показват 60 на 40% одобрение към неодобрение на присъединяването на страната към пакта.

Ирландия е единствената страна, в която въпросът за участие в пакта за фискална стабилност се подлага на допитване до народа. Евентуално "Не" от референдума би означавало, че страната ще се отправи по пътя на Гърция с крах на банковата система и троен скок на лихвите по държавните й облигации. Освен това Ирландия рискува да изпадне в банкрут още през 2014 година.