Ще бъдат въведени по-строги правила за одиторските фирми чрез промени в Закона за независимия финансов одит. Новите текстове вероятно ще бъдат внесени за разглеждане в парламента в рамките на следващата седмица, обясни председателят на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова. Целта е да се засили контролът над компаниите от бранша и да се подобри работата на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО).

След затварянето на КТБ се оказа, че компанията „Кей Пи Ем Джи - България“ години наред е заверявала финансовите отчети на банката, без да забележи порочните практики в нея. До отнемането на лиценза на фирмата обаче така и не се стигна. Крайната мярка беше отхвърлена при тайно гласуване на петимата членове на Комисията за надзор над одиторите. Ведомството все пак реши, че ще наложи санкция от 100 хил. лв. на „Кей Пи Ем Джи - България“. Отделно от това глоба от 100 хил. лв. има и за двама от одиторите, проверявали КТБ.

Сега по думите на Атанасова законът ще бъде променен, така че членовете на Комисията за надзор на одиторите да гласуват явно при решения за отнемането на лиценза на дадена компания.

„Санкциите за одиторите също ще бъдат завишени“, обясни Атанасова. Тя не се ангажира да посочи каква точно ще е промяната. Още през януари обаче председателят на Комисията за надзор над одиторите Ваня Донева поиска глобите за нарушения на одиторските компании да не бъдат фиксирани, а да се формират на база на процент от приходите им.

Обсъжда се още да се въведе ротация за одиторските фирми, които заверяват годишните финансови отчети на предприятия, осъществяващи дейност от обществен интерес.

Пред БНР шефът на комисията за КТБ Десислава Атанасова обясни още, че ще има промени и в Закона за БНБ. Постъпили са и законодателни предложения на ДАНС за разширяване правомощията на дирекциите „Финансово разузнаване“. Все още обаче не е решено дали те ще бъдат подкрепени от управляващите.