Съкращаването на персонал не е приоритет в дейността на предприятията ни, показва проучване на Българската стопанска камара. Повечето фирми вече нямат намерение да намаляват броя на служителите, а напротив – наблюдава се тенденция на стабилизиране на заетостта. Работодателската организация е провела изследване доколко компетентни са заетите в различните сектори на икономиката ни.

Проучването е разделено на три изследвания – анкетиране на 1 400 фирми, както и проучвания в държавната администрация и синдикалните организации. Оказва се, че всеки пети служител у нас е с капацитет под фирмените и професионалните стандарти. В същото време близо половината от анкетираните работодатели са на мнение, че запазването на ключовите специалисти е приоритет от първостепенно значение за предприятието.

Въпреки това работодателите не са склонни да инвестират в обучението и
квалификацията на своите служители, обясни програмният директор в Българската стопанска камара Жечко Димитров.

Повече от 55 на сто от българските инвестират по-малко от процент от общите разходи в образованието на своите работници, каза Жечко Димитров и допълни, че това е обезпокоително.

“В голяма степен ние смятаме, че това е следствие на грешна структура на професионалното образование и обучение в България, което прехвърля акцента повече към държавата, което може би е израз на недостиг на мениджърска култура, на липса на доверие към образователните организации и може би в най-голяма степен липса на достатъчно средства. Като общ извод от трите проучвания най-голямата тревога е, че е прекъсната комуникацията между обучители, потребители и регулаторни органи в системата на образованието“, каза Димитров.

От Българската стопанска камара предложиха резултатите от трите проучвания да подпомогнат създаването на информационна система за
компетенциите на заетите хора у нас.