Следващата седмица между България и Румъния ще бъде подписан меморандум за строежа на два нови моста над река Дунав при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш, съобщи в Русе министърът на транспорта Николина Ангелкова.

Подготовката на проектите ще се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния 2014-2020 г., а при изграждането им най-вероятно ще се търси публично-частно партньорство. Разширението на моста Русе-Гюргево пък ще бъде включено в оперативна програма "Транспорт".

Министър Ангелкова съобщи още, че пътната отсечка Русе-Велико Търново е включена за проектиране по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. Така, когато бъде готов проектът и има техническа готовност за реализацията му няма да се чака 2020 г.

На този етап приоритетни за изграждане са автомагистрала Струма-Лот 3, Автомагистрала Хемус и тунела под Шипка. Отсечките Видин-София и Калотина-София са включени в новия компонент за целево кредитиране на Европейската инвестиционна банка, наречен Европейски транспортни коридори.

По отношение на железопътните проекти приоритетни са втора фаза на пътя Пловдив-Бургас, Елин Пелин-Ихтиман и Ихтиман-Септември.