Стрес тестове се подготвят и изпълняват в АЕЦ "Козлодуй", окончателният доклад от провеждането им ще е готов през есента, съобщават от централата. Информацията е във връзка с цитирани в медиите изказвания на участници в конференцията "Преход в енергетиката под знака на климатичните промени и изчерпване на ресурсите", организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара и Гьоте институт, "АЕЦ Козлодуй".

Ако резултатите покажат, че е необходимо да се предприемат допълнителни действия, те ще бъдат отчетени в плановете.

"АЕЦ Козлодуй" реализира електроенергията си на двата сегмента на пазара - на регулирания пазар по цени и квоти, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), и на либерализирания пазар по свободно договорени цени, уточниха от централата.

Цените, които ДКЕВР определя и по които "АЕЦ Козлодуй" ЕАД продава електроенергия на обществения доставчик, се формират съгласно "Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия". Като ценообразуващ елемент се признават разходите за вноски във фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" (ИЕЯС) и фонд "Радиоактивни отпадъци" (РАО), с които се финансират дейности по управление на РАО.

Ежегодно АЕЦ "Козлодуй" начислява около 100 млн. лв От създаването на фондовете през 1999 г. до м. май 2011 г. във фондoвете са отчислени общо 1,3 млрд. лв., като натрупването на средства продължава.