Предложеното от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намаление на цената на природния газ с 3.89% от първи април няма да се отрази пагубно на състоянието на топлофикационните дружества в страната. Изключение правят обаче две дружества, които имат объркана регулаторна рамка. Това коментира за Агенция „Фокус” Валентин Терзийски, зам.-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

 

Държавният регулатор предложи за следващото тримесечие цената за хиляда кубични метра природен газ да бъде 630,94 лева. Доставчикът „Булгаргаз” поиска промяна на цената за същия период с 3.32 на сто.

 

Терзийски отбеляза, че ако енергийният регулатор приеме намаление на цената с 3.89%, то ще е отразено коректно в цените на електрическата и на топлинната енергия, която произвеждат всички топлофикационни дружества в страната.

 

Има обаче две дружества – „Топлофикация – Велико Търново” и „Топлофикация – Бургас”, които страдат от изкривена регулаторно-ценова рамка и това не е в резултат на сегашното намаление, а на решения от години или по-точно от юли 2012 година”, посочи зам.-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

 

Според него - във Велико Търново трябва да бъде спазено решение на Комисията за защита от конкуренцията от 2007 година, което гласи, че на територията на общината има пряка конкуренция между местното газоразпределително дружество и топлофикационното.

 

В същото време съответното газоразпределително дружество е доставчик на природен газ за топлофикационото дружество във Велико Търново”, отбеляза Терзийски. По думите му - грешката при „Топлофикация – Бургас” е това, че има най-ниската добавка от всички топлофикационни дружества с високо ефективно производство. Валентин Терзийски подчерта още, че текущото понижение на цената на природния газ ще доведе до най-голямо намаляване на цената на топлинните услуги в Плевен и в Бургас, като потребителите в тези градове ще заплащат с над 6% по-ниска цена.

 

Най-малко ще бъде отразена промяната в цената на природния газ в газовите централи, като най-ниско ще бъде намалението цената на услугите на Топлофикация – София”, отбеляза Терзийски и коментира, че към момента това понижение не трябва да се отрази на цялостното състояние на топлинното дружество в столицата.