Международният валутен фонд отпуска нов транш от заема за Гърция в размер на $ 2.26 млрд или 1.74 млрд. в евро. По традиция фондът отправи препоръки към страната да продължи с реформите. управляващият директор на МВФ Кристин Лагард посочи, че очаква "решителни стъпки" от държавната администрация в свиването на бюджетните разходи през 2013-та година, съгласно поетите ангажименти пред донорите на спасителна помощ.

Приоритет за гръцките управляващи трябва да бъде елиминирането на възможността за избягване плащането на данъци, каза още Лагард. Тя похвали страната за забележителния й успех във възстановяване на конкурентоспособността чрез освобождаване на регулаторните режими за бизнеса и гъвкавите мерки за насърчаване на продуктивността на икономиката.

Оптимистично настроени, че Гърция ще постигне целите, които е начертала, е и председателят на европейската група Йерун Дейселблум настоява страната да продължи със структурните реформи. Той посочи, че предстои финансовите министри от еврозоната да се съберат, за да обсъдят възможността за последващо облекчение на дълговото бреме над Гърция.

Вече шеста година страната е в рецесия, като един от най-големите й проблеми е безработицата, надхвърляща 27%. Държавата продължава да зависима от спешната финансова помощ, за да не фалира. Общият размер на помощта, договорена за Гърция, е в размер на 173 млрд. евро. Тя се предоставя на траншове по предварително зададен 4-годишен план.