Кристин Лагард, която замени Доминик Строс-Кан като ръководител на Международния валутен фонд, беше въвлечена в скандал, след като полицията нахлу в нейния апартамент в Париж, търсейки доказателства по разследване за корупция.

 

Обискът е свързан с подозрения, че Лагард, докато е била финансов министър на Франция, е действала незаконно, когато е подкрепила френския магнат Бернар Тапи в арбитражен спор с банката Credit Lyonnais, в резултат на което той е получил 400 млн. евро, съобщава BBC.

 

Тя отрича обвиненията, но се засилват спекулациите, че скандалът може да доведе до нейната оставка като директор на МВФ.

 

Лагард пое поста през 2011 г., след като нейният сънародник Строс-Кан подаде оставка заради ареста му в Ню Йорк по обвинения в изнасилване.

 

Скандалът вероятно ще струва на Лагард и възможността да се завърне във Франция като опонент на настоящия президент Франсоа Оланд в изборите през 2017 г.

 

Полицията е търсила дневници или компютърни записи, които биха могли да предоставят доказателства за участието на Лагард.