Очаква се поне половин милион българи да тръгнат на път в предстоящите от утре 4 почивни дни. Част от засиления трафик може да е още този следобед. 

Около 380 000 души ще изберат да пътуват в страната – в родните курорти и на гости при роднини и приятели. Други 140 000 пък ще изберат чужбина и ще се насочат предимно към съседните държави като Гърция, Сърбия и Македония. Данните са на Института за анализи и оценки в туризма.

Успоредно с голямото пътуване започват и засилени проверки на КАТ в цялата страна до края на почивните дни. Полицейските служители ще проверяват шофьорите за употреба на алкохол и изрядни документи. Постоянни патрули ще има в районите на най-натоварените участъци и тези с концентрация на пътни инциденти. 

Заради множеството пътуващи се очакват и сериозни задръствания и трафик по основните пътни артерии - магистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма" и пътя София-Кулата.

Ремонтите по "Хемус" може да причинят задръствания. Те са при тунелите "Витиня" и "Ечемишка" и при виадукт "Елешница". В последния почивен ден - 6 септември, на "Елешница" ще бъдат отворени двете ленти към София. От пътната агенция съобщават, че в петък отварят две ленти за излизащите от София при Владая, където също има ремонти. На 6 септември ще има две ленти за влизащите в София.

Големи задръствания се очакват по пътя за Гърция. От София до Благоевград движението е по магистрала "Струма" и проблеми с трафика няма. Първите колони се очакват при пътен възел "Кочериново", където се преминава към главен път Е-79. Следващата тапа е в Кресненското дефиле, изпреварването в него е почти невъзможно. На ГКПП Кулата е последното чакане за влизане в Гърция. От Гранична полиция уверяват, че ще работят всички гишета.

За да се облекчи трафикът, движението на тировете по магистралите и първокласните пътища се спира в петък от 16 ч до 20 ч и на 6 септември от 14 до 20 часа. Пътната агенция и КАТ са изработили план за справяне с натоварения трафик. Столичните полицаи ще контролират движението на изходите на София.