Над 40% от служителите в България работят много повече от осем часа на ден и почти половината редовно си вземат работа за довършване вкъщи, сочи най-новото глобално проучване на „Регус”.

Тенденцията за увеличаване на натиска за удължаване на работното време през последните години е разбираема, като се има предвид бавното икономическо възстановяване в развитите икономики и обратно - много бързия растеж в развиващите се икономики.

33% от българските служители и 38% от служителите в света обикновено работят между 9 до 11 часа всеки ден, сочат още данните на проучването. 11% от родните чиновници и 10% от тези в останалите страни редовно работят повече от 11 часа дневно.

В България 48% от служителите си вземат задачи за довършване вкъщи в края на деня повече от три пъти седмично в сравнение с 43% от служителите в другите страни.

За дистанционните служители в глобален мащаб е по-вероятно да работят по 11 часа дневно (14%), отколкото за служителите в постоянен офис (6%), и да вземат задачи за довършване вкъщи (59%), отколкото за служителите в постоянен офис (26%).

В света само 5% от жените работят 60 часа седмично за разлика от мъжете, които са повече от два пъти (12%). За жените е също така по-малко вероятно (32%) да вземат работа за довършване вкъщи повече от три пъти седмично за разлика от мъжете (48%).

За служителите в по-малки фирми е по-вероятно да си вземат работа за вкъщи (48%) повече от три пъти седмично за разлика от тези, които работят в по-големи компании (29%).

Говорителят на Регус коментира: "Това проучване установява размиване на границата между работното място и дома. Дългосрочните последици от това претоварване на работното място могат да бъдат пагубни както за здравето на служителите, така и за продуктивността като цяло, тъй като служителите се пренапрягат и това води до депресия и дори физически неразположения.

По-малко вероятно а жените е да работят по-дълго, защото те често са наемани на непълно работно време. За сметка на това служителите в по-малки фирми удължават работните си часове, в сравнение със служителите в по-големи компании. За служителите в малки предприятия може би е по-вероятно да осъзнават, че приносът на отделния служител към успеха на даден проект е по-съществен.

"Въпреки че нашето проучване установи, че дистанционните и мобилни служители обикновено работят по-дълго, все повече доказателства се натрупват, че дистанционните служители са по-продуктивни и изпитват по-голямо удовлетворение от работата си при по-ниски нива на стрес. Тези служители обикновено губят по-малко време за пътуване до работното място и благодарение на това им остава повече време за работа. Бизнес организациите, които позволяват на техните служители да работят от места, които се намират по-близо до домовете им, и да управляват времето си по-независимо, ще неутрализират стреса от незадоволителния баланс между работата и личния живот и ще си осигурят по-продуктивен и ангажиран персонал в добро здравословно състояние."