Само 1365 джипита от около 4600 имат диплома за "Обща медицина", която трябва да стане задължителна от юли

 

Практиките на 1251 лични лекари трябва бъдат да закрити служебно в началото на юли, тъй като те нито имат, нито учат специалност "Обща медицина", която става задължителна за тях заради евроизисквания.

 

Още 1547 са започнали да учат, но от тях едва 136 са приключили обучението си, а 42 са го прекратили.

 

Незавършилите също биха загубили работата си, тъй като действащото законодателство предвижда до началото на юли всички джипита да са придобили специалността. Това означава, че без право да работят ще останат над 2600 лични лекари от към 4600 общо.

Общопрактикуващите лекари с обща медицина са 1365. Практиките на още около 600-700 бяха спасени в средата на 2009 г., когато парламентът гласува, че специалистите по вътрешни болести, по спешна медицина и педиатрите, които вече работят като джипита, могат да продължат и без да учат задължителната специалност.

 

Такива специалисти обаче не могат да разкриват нови практики, ако не вземат диплома за "Обща медицина". Данните на здравното министерство са за 2012 г., нови трябва да има след 30 април, но едва ли ситуацията ще се е променила съществено.

Вече има политическо решение срокът за придобиване на специалността "Обща медицина", през който те могат да продължат да работят и без нея, да се удължи с 5 г., признава пред "Сега" здравният зам.-министър проф. Чавдар Славов.