Докато западноевропейските страни са задължени да заплащат за всеки тон емитиран въглероден диоксид от 2013-та година, полските тецове ще пушат наполовина разтоварени от тази финансова неприятност.

В документ, публикуван от агенция Reters, е видно, че Полша ще продължи да получава 53% от необходимите й квоти безплатно и през 2013-та година.

Първоначално славянската държава дистрибутира квоти на своите предприятия за общо 78 млн. тона въглероден диоксид, като обещанието е до 2019-та година броят на разрешителните да спадне до обезпечаването на 32 млн. тона от изпусканите вредни газове, докато останалото количество се заплаща. Така през 2020 година се очаква, че полските фабрики или ще са превключили на екологично гориво, или ще заплащат на 100% за всяко изпускане на CO2.

Освен съществуващите в момента индустриални мощности, разрешителни за емитиране на CO2 имат още 50 нови инсталации, става ясно от документ на полското Министерство на икономиката. Те са главно в областта на енергетиката и ще добавят 16 гигавата генериращи мощности до 2013 - 2020 година.

В момента Полша разчита изключително много на топлоелектроцентралите си, които горят предимно въглища с ниска калоричност и висок процент емисии на парникови газове.Това ги нарежда сред най-мръсните в Европа.

Любопитният момент в случая е, че Полша е председател на Европейския съюз и от действията й досега може да бъде заподозряна в умело възползване от позицията, в която стъпи на ротационен принцип. Точно преди месец страната наложи правото си на глас като блокира останалите страни - членки на общността, които настояваха за още по-голямо свиване на емисиите парникови газове, които Европа си поставя за цел да постигне заради глобалното затопляне.