Офертата е малко по-ниска от руската, но според военния министър Николай Ненчев страната ни ще спести повече от данъци и такси.

След седмици на спекулации най-сетне стана ясна цената, която Полша иска, за да върне в строя родните изтребители МиГ-29 - 1 023 000 евро на двигател, пише "Сега".

Новината съобщи военният министър Николай Ненчев вчера след извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана, където бе привикан да даде обяснения. Офертата е малко по-ниска от руската, но в действителност страната ни ще спести от данъци и такси, ако ремонтът се извърши в Полша, твърди Ненчев.

България иска да ремонтира поне 7 самолета, което означава, че ще плати за 14 двигателя.

"Подписвайки договора с Полша, ние ще ползваме облекчение - 20% ДДС, което няма да платим, тъй като работим със страна - членка на ЕС, и други 9% от данъци и такси. Договорът е изключително изгоден за България", категоричен е Ненчев. И отново се похвали, че поляците ще ни предоставят два двигателя за ползване за срок от 2 г. веднага след като подпишем договора.

Миналата седмица руската компания производител РСК "МиГ" прати писмо с оферта за почти същата сума - 1 050 650 евро на двигател, но без ДДС.

Тогава Ненчев обяви, че след новината за българо-полското споразумение руската цена е паднала с 600 хил. евро в сравнение с предишното предложение от март. И заподозря, че всъщност това е реалната стойност на ремонта, а надценката от "твърде високите" цени на руснаците досега е отивала за "политически цели или за т.нар. хибридна война".

Ненчев така и не обясни какво ще стане със споразумението, ако руският производител реши да се съпротивлява.

От своя страна Полша категорично отхвърли твърденията на Русия, че няма право да ремонтира българските "МиГ-29".