В Германия напоследък пристигат все повече хора от България и Румъния. Което в очите на мнозина изглежда проблем. Но не e непременно - Германия всъщност печели от пришълците, твърди експертът Херберт Брюкер в "Ди Цайт", цитиран от DW.

Голяма част от германската общественост смята, че миграцията на българи и румънци е едва ли не опасност за Германия - защото битува мнението, че имигрантите от България и Румъния се интегрират в трудовия пазар и в обществото много по-трудно от останалите групи чужденци и натоварват допълнително социалната система. А медиите наричат тези хора "имигранти по бедност".

Вярно е, че България и Румъния са сред най-бедните държави в ЕС - по данни на Евростат доходите на глава от населението в двете страни са едва 39 процента от нивото на доходите в Германия. Оттам нататък - големите разлики в доходите естествено водят и до засилена миграция. В Германия в момента живеят 5 процента от населението на страните от първото източно разширяване на ЕС. Въпросът сега е дали тази миграция представлява финансов и социален проблем за Германия?

Бегъл поглед върху статистиката дава отговор на този въпрос. В края на 2012 година безработни са 9,6 процента от живеещите в Германия българи и румънци. Тази квота обаче е далеч по-ниска от показателите за всички живеещи в Германия чужденци, от които безработни са 16,4 на сто.

Подобна е картината и при сравнителните данни за зависимите от социални помощи. В края на годината такива помощи са получавали 9,3 процента от българите и румънците, докато квотата за всички живеещи в Германия чужденци е отново 16,4 на сто. Така погледнато - българите и румънците са сред най-добре интегрираните групи чужденци в Германия, изтъква "Ди Цайт".

Принципно чужденците и хората с чуждестранни корени получават повече държавни помощи. Но от друга страна държавата пести от средствата за образование, а особено много печели пенсионната система. Което се дължи на възрастовата структура на пришълците от България и Румъния - те плащат пенсионни вноски, докато броят на получаващите пенсии е изключително нисък. Плащаните пенсионни вноски надвишават значително разходите за социални услуги, изчислява "Ди Цайт".

В момента Германия печели от българите и румънците, защото квотата на безработните и получаващите помощи е незначително по-висока от средната за страната. Има и губещи, разбира се. Това са преди всичко общините, които понасят основното финансово бреме. Някои от тях вече изнемогват и търсят съдействие от Берлин и Брюксел.

Т.е. - в крайна сметка трябва да се коригира господстващото мнение, че българите и румънците са "мигранти по бедност", пише "Ди Цайт". Тази корекция е необходима, за да се избегне несправедливото заклеймяване на хората от тези две страни. В противен случай проблемите с интеграцията само ще се задълбочат.