Лихвите по ипотечните кредити ще продължат да падат и през 2011 г., смята Тихомир Тошев от КредитЦентър. По думите му през годината ще има раздвижване и на пазара на потребителско кредитиране, както и при бизнес кредитите. Въпреки това хитът на 2011 г. отново ще бъдат жилищните заеми.

При ипотечното кредитиране ще се регистрира официален ръст между 3 и 4 % през 2010 г., смята Тихомир Тошев. “Но реално ръстът е по-голям и ние го оценяваме на около 10 процента, като това, което ние гледаме, е хората, които са решили в тази година, да теглят ипотечен кредит и да закупят жилище, защото част от кредитите през 2009-а бяха теглени за сделки, сключени преди кризата, тоест преди август 2008 година“, обясни той. 

Ръстът през настоящата година ще е още по-голям, особено ако се подобри икономическата ситуация. “Моите очаквания са в края на 2011 година лихвите нива при евровите кредити да се движат между 6.25 и 6.75 процента, а при тези тези в лева между 8 и 8.5 процента. Естествено, ще има и такива предложения, както и сега виждаме в момента с фиксирани лихви за определени периоди в рамките на 5.80 до 6.5 процента”, каза Тошев.

Миналата година банките са разработили много нови ипотечни продукти, специално за кризата. Пример за това са кредитите с фиксирана лихва за няколко години напред.

Не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!