Румънският парламент отхвърли вота на недоверие към правителството на премиера Виктор Понта. За оставката са гласували 194 депутати, при необходими 278 гласа. В гласуването участваха само 364 депутати от общо 554-местния парламент.

Вотът на недоверие беше внесен от опозиционната Национално-либерална партия, след като по-рано премиерът Понта бе заподозрян в корупция.

Тази седмица специализираната прокуратура за разследване на корупцията в Румъния обяви, че срещу него няма да бъдат повдигани обвинения, тъй като не са открити достатъчно основания за това.

Според Понта една "продължителна политическа криза в Румъния заплашва да забави бързия икономически растеж на Европейския съюз".

Тъй като правителството се стреми да поддържа 4.3% годишен растеж на брутния вътрешен продукт, то се нуждае от стабилност, за да прокара плана за стимулиране на икономиката, категоричен е румънският премиер.

Отхлабването на фискалната политика в Румъния с бюджета за следващата година трябва да бъде одобрено от парламента до края на месеца, каза той.