Пореден лош сигнал за българската икономика дойде вчера. На фона на рязко спадащия износ и на очакванията за намаляване на кредитния рейтинг страната ни за пореден път бе класирана сред най-неконкурентоспособните в ЕС, пише "Сега".

 

На опашката компания ни правят затъналата в дългове Гърция и съседна Румъния, показва последният доклад на Световния икономически форум. Експертите са съставили класацията, като са изследвали различни показатели като иновации, образование, заетост и др. В тазгодишната класация все пак сме излезли с едно място напред - до 27-о, а на последното - 28-о, е изпаднала Румъния.

Сред положителните страни на България се изтъкват пазарът на труда и гъвкавостта при наемане и уволняване, както и обвързаността на продуктивността и заплащането. По тези показатели сме в първата половина - между 8-о и 16-о място. На 9-а позиция сме по участие на жените на трудовия пазар.

Но по други основни показатели в проучването България изпада драстично назад. По условия за конкуренция например заемаме 26-о място, както и по проникване на електронното управление и дигиталните технологии. Образованието и професионалното обучение ни отреждат съответно 27-а и 28-а позиция, пак 27-и сме по регулации в областта на околната среда. Последното 28-о място ни е отредено и за качество на природната среда.

Традиционно в България не е толкова трудно да се започне бизнес, но за сметка на това фирмите трудно се задържат на пазара, се сочи още в доклада. Причината са многобройните регулации и бюрокрацията. Това се отчита като слабост във всяко от проучванията от последните години.

Начело в класацията са страните от Северна Европа. Тази година тя се води от Финландия, следвана от Швеция, Австрия, Холандия, Дания, Германия. Малта прави най-големия скок - от 18-о на 14-о място, а Словения минава от 13-о на 16-о място.