Украйна се намира в "истинска война" с Русия, която може да ескалира всеки един момент.

Това заяви украинският президент Петро Порошенко в телевизионно интервю за BBC.

Според него пленяването на двама руски военнослужещи в Украйна доказва, че въстанието на сепаратистите в индустриалния изток на Украйна е маскиране на кампанията на Москва за разпад на Украйна.

"Да говорим директно, ние воюваме не със сепаратистите, които са подкрепяни от Русия. Това е истинска война с Русия. Фактът, че заловихме руски редови военнослужещи от спецчастите е силно доказателство за това", изтъкна Порошенко.

Украинската страна твърди, че по време на разпита двамата са казали, че са от руска разузнавателна част, която е влязла в зоната на конфликта преди два месеца.

Порошенко отчете още, че по време на конфликта са убити 1 800 украински войници, а също 7 000 мирни граждани. "Това е катастрофа и катастрофа не само за майките, а за цялата държава", добави президентът.

Междувременно председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов призова Запада да блокира руските кораби през Босфора и да изключи Русия от финансово-платежната система SWIFT, предаде агенция "Укринформ".