Банката беше избрана за оператор на връзката на Clearstream Banking S.A.със системата ЕСРОТ.

 

Най-големият депозитар на държавни ценни книжа в Европа, Clearstream Banking S.A., Luxembourg, стана директен участник в системата за съхранение и сетълмент на български ДЦК в БНБ.

 

Така, за първи път в историята на родния капиталов пазар, международен централен депозитар се включва като директен участник на български депозитар.

 

За свой технически оператор на връзката със системата ЕСРОТ*, Clearstream Banking Luxembourg избра Пощенска банка. Банката ще извършва сетълмент и обработка на сделките, както и ще превежда приходите, свързани с тяхното съхранение – лихвени и главнични плащания. Това отрежда ключова роля на Пощенска банка в интегрирането на българския капиталов пазар към международните капиталови пазари.

 

„Основната полза от установяването на директна връзка между Clearstream Banking S.A. и Депозитара на държавни ценни книжа, опериран от Българската народна банка, се очаква да бъде засилване на трансграничното прехвърляне на държавни дългови инструменти”, коментира Радослав Даскалов, началник отдел „Попечителски услуги“.

 

Връзката ще се отрази изключително благоприятно за развитието на българския финансов пазар, неговата инфраструктура и участниците на пазара.

 

В дългосрочен план се очаква връзката да допринесе за привличане на чуждестранни инвеститори и задълбочаване на интеграцията на българския пазар към европейските пазарните инфраструктури.