Направихме последното предложение към кредиторите на БДЖ, в което предложихме 30% опрощаване на дълга и разсрочване за 6 години. Обърнали сме се и към ЕК, за да ратифицират 170 млн. лв. държавна помощ за БДЖ, която е за задължения, които са възникнали преди влизането на България в ЕС. Това каза на пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Папазов уточни, че очаква всеки момент да се проведе финалната среща за реализиране на споразумението и поясни, че кредиторите искат срокът на погасяване на дълговете да е все по-кратък, но този срок е посочен, за да може дългът да бъде погасен с разчетите на приходите на БДЖ.

По всички приоритетни оси по ОП "Транспорт" се изпълняват активно всички включени проекти. По приоритетната ос, свързана с жп транспорта, са приключени вече първите проекти, като връзката между Свиленград и турската граница, както и Лот 1 на връзката между Пловдив и Бургас, която е между Михайлово и Калояновец.

По отношение на приоритетната ос, свързана с пътна инфраструктура също продължава реализацията на всички основни обекти. Като вече Лот 1 на АМ "Струма" вече приключи, Лот 2,3 и 4 на АМ "Тракия" също е финализиран.

Завършени са и проектите за "Хемус" и Кърджали-Подкова. Само за една година има 20 % физическо изпълнение на Лот 2 на АМ "Струма". Като известни забавяния се наблюдават при Лот 4 на АМ "Струма" и Лот 1 на АМ "Марица".