Значителен спад в потреблението на нелегални цигари отчете социологическата агенция AC Nielsen, която извърши тематично проучване в 26 града на страната по поръчка на тютюневи концерни, развиващи дейност у нас. Данните са събирани в периода май - юни тази година и показват, че консумацията на цигари, непредназначени за местния пазар е спаднала от 34% на 22%.

В термина "непредназначени за местния пазар" се включват контрабандните цигари, тоест тези, които са били нелегално внесени в България, както и тези, които са били произведени и разпространявани без бандерол.

Според представителите на тютюневата индустрия причина за отчетения спад са мерките, които правителството е взело за ограничаване на контрабандата. За да представят това си заключение вчера с министъра на финансите Симеон Дянков и с директора на Агенция Митници Ваньо Танов са се срещнали представители на Булгартабак, Филип Морис България, Бритиш Американ Табако България, Джапан Табако Интернешънъл България и Импириъл Табако България.

В три града на страната правителството има още много работа по отучването на пушачите от нелегалните цигари. Според пазарното проучване в Хасково, Свиленград и Стара Загора се потреблението на такива цигари е в границите 42% - 59%. Между 31% и 41% е делът на контрабандните и цигарите без бандерол, консумирани от пушачите в Перник, Пазарджик, Плевен и Кюстендил.

От ключово значение за изкореняване на практиката по потребление на нелегални цигари е дългосрочната стабилност на акциза, както и строгото прилагане на действащото законодателство за борба с незаконната търговия с цигари, смятат от тютюневия бранш.

Пред тях шефът на митниците е обещал, че от началото на 2012 година контролът върху контрабандата ще е още по-засилен, тъй като митническите инспектори придобиват право да са разследващи агенти, а в страната ще работят 6 мобилни групи на 24-часов режим на работа.