Рейтинговата агенция Moody's Investors Service потвърди рейтинга на България Baa3 с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите.

В оценката си за България Moody's определя състоянието на държавните финанси като средно за Европейския съюз.

През януари 2010 г. перспективата беше променена от стабилна на положителна, като отражение на добрата устойчивост на България на глобалната криза, припомня МФ.

Според рейтинговата агенция, растежът следва да се възстанови, подпомогнат по-скоро със средства от ЕС. Членството в ЕС осигурява финансова подкрепа и стимули за текущи реформи, както и води до разумна фискална политика с нисък държавен дълг. България се опитва да поддържа значителни фискални резерви.

Moody's Investors Service обвързва бъдещо повишаване на кредитния рейтинг на България с фискална консолидация, която ще стабилизира дълговото бреме на правителството, с подобряване на бюджетната прозрачност и възобновяване на устойчив икономически растеж.

Поводът за евентуална възходяща тенденция ще бъде продължаването на тенденцията за растеж в нетния износ и на второ място инвестициите.

Дефицитът по текущата сметка продължи да се свива тази година поради сравнително големия износ, който през 2010 г. системно се увеличава както в реално, така и в номинално изражение, докато вносът нараства с много по-бавни темпове.

Предвид външната уязвимост и липсата на гъвкавост, наложена от паричния съвет, според рейтинговата агенция намаляването на дефицита по текущата сметка е важен елемент за дългосрочна макро стабилност.