Да очакваме слаби резултати в съвкупното потребление и през третото тримесечие на тази година. За това ни подготвят анализаторите на Райфайзенбанк в ежемесечния си, октомврийски доклад за България.

Най-благоприятно в последно време е развитието за промишлеността, която се покачва с 2.4% на годишна база през август. Но за отбелязване е, че темпът на прираст се забавя, главно заради външния пазар. Далеч по-зле стоят нещата в строителството: строителната продукция спадна с нови 8.3% през август, а търговията с 2.5%.

Спадът на оборотите в търговията на едро е 4.3%, а на дребно около 3%. В началото на годината се наблюдаваше известно подобрение в търговията, но през летните месеци отново се вижда свиване на вътрешния пазар.

Нулевата месечна инфлация през септември е следствие от „нетипично благоприятни“ климатични фактори, но и на слабото вътрешно търсене, признават анализаторите.

Коефициентът на безработица през септември е 11.9% според изгладените данни. Следва да се отчете и необичайно слабото нарастване на заетостта, въпреки летния сезон. Ръстът на безработицата ще продължи, защото няма изгледи за ръст на вътрешното търсене, нито пък на експортния бизнес. „Данните от Евростат не са особено обнадеждаващи“.

Това, което може би ще е по-добро, е прогнозираното изпълнение на бюджета, като по последни данни към септември бюджетният дефицит е 1.1% от БВП. Валутните резерви са в размер на внушаващите спокойствие 13.1 млрд. евро /над 180% покритие на паричната маса/, а фискалният резерв е 5.1 млрд. лв.

Наблюдава се ръст на фирмените кредити /с 233 млн. лв. или 0.7% на месечна база/, но кредитите за домакинствата се свиват. Като цяло кредитирането остава слабо. Това не може да се каже за депозирането, като домакинствата вкараха само през септември в системата 329 млн. лв., а фирмите 380 млн. лв.

Към края на август дефицитът във финансовата сметка достига 1.7 млрд. евро, с много ниски чуждестранни инвестиции /157.7 млн. евро/, докато добрите резултати в туризма и свития до 580 млн. евро търговски дефицит доведоха до 1.6 млрд. евро излишък по текущата и капиталовата сметка. През август е отчетен исторически най-високият резултат по текущата ни сметка от 706 млн. евро.

Райфайзен все пак запазва позитивни очаквания за ПЧИ в размер до 418 млн. евро през 2011 г., като през 2012 г. не трябва да чакаме чудеса по тази линия, с чужди инвестиции за малко над половин милиард евро.

От началото на годината до края на август, брутният външен дълг е намалял с 1 млрд. евро, до 36 млрд. евро, което се равнява на 94.4% от БВП. По отношение на държавния дълг, догодина могат да се прогнозират по-малки от заявеното емисии държавен дълг, тъй като бюджетният дефицит през 2011 г. може би ще се окаже по-нисък от очакваното, прогнозира Райфайзен.

Прогнозите на банката за 2012 г. са, както следва: 2% ръст на БВП до 39.8 млрд. евро, 1.3% ръст на индивидуалното потребление, 3% ръст на инвестициите в основен капитал, 3.1% инфлация, 723 лева средна брутна месечна заплата, спад на заетостта с 0.4% и ръст на безработицата до 11.6%, 2.2% бюджетен дефицит.

Според банката, като процент от БВП, публичният дълг ще нарасне от 16.2% през 2011 г. до
20.3% в края на 2012 г.

Райфайзен очаква еврото да поевтинее до 1.25 долара в края на 2012 г., като тогава разменният курс USD / BGN ще е 1.56. Но в края на 2011 г. доларът според банката ще отслабне до 1.35 лева.