Повече гърци са прекосили границата с България през месец октомври, спрямо същия месец на миналата година, показват данните на Националния статистически институт. Броят на гостите от южната ни съседка е бил 82 399, като увеличението на пътуванията е с 8.1%. Близо половината от тези посещения (49.5%) са били с "друга цел".

Над 13 хил. гърци са били тук по работа, а 28 хил. са били на почивка.

Като цяло през есенния месец са се увеличили визитите на чужденци у нас, спрямо същия месец на предходната година. Те са общо 524 хил., като има естествен спад от 51.6% спрямо предходния месец септември, когато заради туризма и летния сезон цифрата бе по-голяма.

Увеличава се броя на гражданите на Европейския съюз, които преминават през територията на България. Повече французи, австрийци и британци са посетили България през октомври, спрямо същия месец миналата година.
 
Статистиката брои по-малко българи, които са пътували през граница през месец октомври спрямо същия месец на миналата година. Веднага след края на летния сезон трафикът намалява и така пътуванията на българи зад граница са с 15.7% по-малко спрямо септември. Спрямо октомври миналата година намалението е с 4.9%. Осъществени са били 281 хил. пътувания, като повече пътуващи е имало към Австрия, Великобритания, Италия и Испания.