Над 50 процента от болниците у нас са завели искове срещу държавата за възстановяване на средства, похарчени за оказване на медицинска помощ, съобщи председателят на новоучредената асоциация на лекарите в болничната помощ д-р Динчо Генев.

От асоциацията настояват за спешна среща с премиера и мерки в подкрепа на болничното финансиране. Сред тях е превръщането на здравната каса в институция, независима от финансовото министерство.

По данни на асоциацията, към момента задълженията на болниците към доставчици на консумативи и услуги надхвърлят половин милиард лева, а държавата не е плащала от юли. Затварянето само на една болница ще предизвика поредица от фалити, заяви д-р Николай Болтаджиев.

От асоциацията изчислиха, че през следващата година парите за здравеопазване ще бъдат с 350 милиона по-малко заради покриването на задълженията от тази година. Вече има болници, които отказват спешен прием заради липса на пари, а всеки ден по 10 лекари напускат страната ни, за да работят в чужбина.

Лекарите ще се включат в протеста на КНСБ срещу пенсионната реформа, а на 15-ти октомври ще излязат на протест срещу здравната политика.

* Обновена информация!