Депозитите растат през последните три месеца на 2011 г, но по-бавно от предходните тримесечия, показват данните на БНБ, оповестени днес.

 

Същевременно кредитирането за бизнеса нараства, но парите отиват основно в големите компании. Обемът на заемите за домакинствата намалява, като явно изключение от тази тенденция има при тези с кредитите над 1 млн. лв.

 

В 553 сметки богати българи държат общо 1.316 млрд. лв. Броят на сметките в този сегмент се увеличава с 21.8% на годишна и с 6.6% на тримесечна база, а общият им обем бележи увеличение с 12.3% на годишна и с 3.1% на тримесечна база.

 

Размерът на депозитите на нефинансовите предприятия, домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата е достигнал 44.561 млрд. лева и нараства с 13.1% на годишна база, при 13.8% годишен ръст в края на септември.

 

От тях 13.675 млрд. лева са депозитите на нефинансовите предприятия, като размерът им се увеличава с 13.4% на годишна база, при 14.4% годишен ръст в края на предходното тримесечие.

 

Депозитите на домакинствата възлизат на 30.886 млрд. лева в края на декември 2011 г, като нарастват с 13.0% на годишна база при 13.5% годишен ръст в края на септември 2011 година.

 

Структурата на депозитите показва една нерадостна картина на голямо социално и икономическо разделение. Броят на депозитите на нефинансовите предприятия е 478 940 в края на миналата година. Като 56% от общата им стойност е съсредоточена в 1 959 сметки с размер над 1 милион лева.

 

През третото тримесечие броят на депозитите над 1 млн. лв. е бил с 30 по-малко и те са формирали 58% от общия размер на депозитите на бизнеса в българката банкова система.

 

Тоест големите дружества спестяват вместо да инвестират, но тенденцията изглежда отслабва през последните месеци на 2011 г.

 

При депозитите на домакинствата нещата седят по подобен начин, но тенденцията на спестяване сред заможните българи се засилва. В края на миналата година депозитите на стойност над 100 хил. лв. са формирали 19% от общия обем, спрямо 18% през септември.

 

По отношение на кредитирането общият обем нараства през последните три месеца на 2011 г. с 1.4% на тримесечна и с 3.4% на годишна база.

 

Най-силен ръст се наблюдава при кредите с размер над 1 млн. лв. През последната четвърт на годината има увеличение на тримесечна база с 3.3% на заемите в този сегмент за бизнеса и с 8.5% за домакинствата.

 

Кредитите над 1 млн. лв. съставляват 74% от общия размер на заемите за бизнеса. Тоест банките отпускат средства основно на големите компании.

 

При домакинствата се наблюдава подобна структура, като през сезона на коледните покупки кредитите до 1 000 лв. са намалели с 0.4% на тримесечна и на годишна база.

 

Освен очевидната истина, че пари при пари отиват, данните показват липсата на добри инвестиционни възможности. Така размерът на депозитите достига нов рекорд, като и бизнесът и домакинствата предпочитат да държат парите си в банките, вместо да търсят по-висок риск и печалба. Това е типично поведение в условията на криза, но в България, засега ръстът на депозитите не води до увеличение на рисковия капитал. Тоест нивата на лихвите позволяват на банките да реализират добра възвращаемост, въпреки огромната депозитна база.

 

На този фон се налага изводът, че лихвените нива са прекомерно високи, което пък показва, че въпреки многото кредитни институции, конкуренцията в сектора е ограничена.