Софийското фармацевтично дружество Медика АД представи доклада си за първото полугодие на 2010 г. Общо са отчетени 6.082 млн. приходи от продажби през периода, което представлява 3% спад спрямо първото полугодие на 2009 г. и 12% спрямо 2008 г.

Продажбите на вътрешния пазар възлизат на 4.379 млн. лв. Спрямо 2009 г. е отчетен ръст от 2%. Обемите на износа обаче намаляват с 15% на годишна база до 1.7 млн. лв.

Най-добър резултат през първото полугодие на 2010 г. Медика отбелязва в продажбата на фармацевтични продукти на вътрешния пазар (13% ръст). Според дружеството, това се дължи на нарастващите продажби ан лекарства с лекарско предписание.

При продажбите на превързочни материали се наблюдава лек спад на вътрешния пазар, но чувствително понижение от 36% на годишна база в износа.

За посочения период дружеството отчита 610 хил. лв. печалба, което означава 60% ръст спрямо същия период на 2009 г. Причина за това е изпълнението на антикризисната програма от мерки за оптимизация на производствените разходи. През първото полугодие са осъществени чувствителни икономии на административни и маркетингови разходи.

От Медика също така информират, че успешно са разработени някои нови продукти, за които се очаква успешно навлизане на търговските вериги. Те ще бъдат пуснати на пазара през септември.