Селското стопанство е важен сектор на българската икономика и неговото икономическо значение нараства. То играе ключова роля в развитието на селските райони, осигурява източник на доходи за населението в тях и генерира инвестиции по веригата на добавената стойност. Българска продукция и преработени селскостопански стоки се радват на международно признание.

Въпреки това, само 23 на сто от обработваемата земя в България в момента е собственост на земеделски производители. Останалата част принадлежи на физически лица, институционални инвеститори, общините и държавата. Тази структура не е благоприятна за устойчиво използване на земята и спира инвестициите, които ще модернизират селскостопанския сектор.

За да противодейства на тези проблеми ЕБВР предоставя 5 милиона евро заем на Елана Агрокредит АД за съфинансиране на развитието на пазара на земеделска земя в България.

Фирмата предлага дългосрочни договори за финансов лизинг на земеделските стопани, които искат да придобият земя. С този подход се очаква да бъдат привлечени по-нататъшни инвестиции, които ще модернизират сектора и ще помогнат за устойчивото използване на земята.

Даниел Берг, директор на ЕБВР за България, коментира: "Този проект е насочен към ключов въпрос пред селското стопанство на България и ще играе съществена роля в укрепването важен сектор от икономиката на страната. Преодоляването на раздробеността на земята и даването на фермерите по-големи възможности да притежават и развиват собствената си земя, помага за стимулиране на дългосрочните инвестиции. А това може да доведе до увеличаване и подобряване на селскостопанската продукция."