Сицилианската Коза ностра, неаполитанската Комора и калабрийската ндрангета отдавна са пуснали дълбоки корени в италианската икономика. Но след началото на сегашната икономическа криза хватката им е станала още по-здрава, тъй като банките ограничиха кредитната си дейност, а организираната престъпност, която разполага с огромни средства, започна по-интензивно да инвестира в реалната икономика, пише агенция Ройтерс, цитирана от Българската телеграфна агенция.

"Прането на прави е с обратна цикличност на икономическите фази, затова във времена на криза то се увеличава", посочва заместник-управителката на централната банка Ана Мария Тарантола.

През 2011 г. годишният оборот на средствата под контрола на организираната престъпност в Италия се изчислява на 140 милиарда евро, което е около 7 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Данните за това представи през януари групата за борба с организираната престъпност "Ес О Ес Импреса". Според нея мафията разполага с 65 милиона евро в наличност, което я превръща "в най-голямата банка в страната".