50 000 ученици и 70 000 студенти ще започнат стаж във фирми и предприятия от средата на 2011 година. Това съобщи зам.-просветният министър Петя Евтимова.

За целта са осигурени 90 млн. лв. по програмата „Училищни и студентски практики, която ще действа до 2013 година със средства от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси.

Целта е да се планира по-плавен преход от училищната и студентската скамейка към реалната работна среда. За допълнителен стимул за младежите просветното министерство ще осигури и стипендия с европарите, която ще

покрива джобните и пътните в дните на стажа

1,25 лв. на час е предвидената сума за един ученик стажант, а за студентите ще се отпускат по 2 лева на час.

В зависимост от тяхната ангажираност със стажантите са предвидени и бонуси към заплатите на професионалистите наставници, които ще водят обученията в предприятията. Допълнителните средства ще се определят и според заплатите в конкретната икономическа сфера.

„Това означава, че стажът по тази операция няма да бъде и за сметка на работодателите, подчерта Петя Евтимова. За учениците стажовете ще се координират от Регионалните инспекторати по образованието, защото познавали както училищата, така и бизнеса в района. От европейските пари за стажове ще могат да се възползват професионални гимназии, средно общообразователни училища със специализирани паралелки за професионална квалификация и училищата по изкуствата.

Преходът към професионално ориентирано образование

е едно от основните изисквания на Европейския съюз за реформи в образователната система. За целта просветното министерство ще разработи осъвременени учебни програми в гимназиите.

„Теоретичното образование трябва да е насочено по-скоро към магистърската и докторската степен, докато преди това образованието трябва да е практическо, коментира просветният министър Сергей Игнатов. Според него обаче стажовете с пари от европейските програми няма да сработят веднага.

„За да се направи опит и да се усвои цялото ноу-хау в стажовете трябва опит. За да имаме качествено усвояване, ще трябва време. Малко са училищата, готови на такава сериозна крачка, смята министърът.