Вече ще започваме строежи, без да е нужно на първата копка да присъства чиновник от общината. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предложени от Министерството на инвестиционното проектиране (МИП). 

При положение, че нормативните изменения бъдат приети откриването на строителна площадка и определянето на строителна линия и ниво вече ще се извършва от консултанта (надзорник), техническия ръководител, възложител, строител и технически правоспособно лице по част геодезия. По този начин ще се избегне ненужното дублиране на функциите на чиновниците, на лицензирания геодезист и строителя. 

Ще отпадне и допълнителното администриране и събиране на такса, което ненужно забавя началото на строителния процес, смятат вносителите на промените в ЗУТ. 

Възложителят на строежа вече ще носи отговорност за започването му с договор за авторски надзор.

Началникът на ДНСК или упълномощено от него длъжностно лице ще може да спира строеж с мотивирана заповед, ако обектът няма осигурен авторски надзор. Този надзор е задължителен за всички строежи от първа до пета категория включително. 

Според вносителите на законовите промени подобен режим би допринесъл за по-ефикасно спазване на правилата и нормите в строителството, повишаване качеството му. 

Част от предлаганите редакции дават възможност за облекчаване реда и намаляване на сроковете при преустройство на помещения и обекти за нежилищни нужди в жилищна сграда. Този случай досега не е бил предвиден в ЗУТ, но неговото уреждане е все-по належащо предвид често променящите се функции на обществени сгради. 

Унифициране на процедурите за издаване на разрешение за поставяне на преместваеми обекти чрез единна наредба на министъра на инвестиционното проектиране е друго от исканите 42 изменения в ЗУТ. С промяната се прекратява практиката редът за поставяне да бъде определян чрез различни актове на общинските съвети. 

За проект на подробен устройствен план заинтересованите лица с неизвестен адрес, чиито имоти са в обхвата му, ще бъдат уведомявани и чрез публикация в „Държавен вестник”, като срокът за възражения се съкращава от 30 на 14 дни. 

Решенията за създаване, обявяване и одобряване на устройствените планове и заповедите на кмета се разгласяват с обявление, което се поставя на определените за това места в сградата на общината, района или кметството, както и на други подходящи места в съответната територия - предмет на плана, и се публикуват на интернет страницата на общината. 

С промените ще отпадне изискването да има публикация и в един местен вестник.