Днес ще бъде гласуван вот на доверие на италианския министър-председател Енрико Лета след отстраняването на Силвио Берлускони от парламента и изгряването на десноцентристкия лидер Матео Рензи.

Общественото напрежение опорочи парламентарния вот, иницииран след като партията на отстранения Берлускони напусна управляващата коалиция.

Бяха организирани протести в цялата страна срещу строгите икономии. Лидерите на протестите обещаха "мирна обсада докато политиците си тръгнат", ако правителството спечели вота на доверие, както и се очаква.

Коалиционното правителство бе спасено от сигурен колапс след напускането на партията на Берлускони миналия месец, когато група от поддръжниците на милиардера се отцепиха и останаха в кабинета.

Според италианските медии, Лета цели да постигне "пакт по германски". Очаква се да представи пред правителството програма за борба с безработицата и възстановяване на икономическия растеж. Сред заложените мерки е и реформа на закона за изборите, който понесе доста обвинения след неубедителния резултат на изборите през февруари.

Днешният вот ще започне в Долната камара на депутатите, където мнозинството подкрепя Лета, и ще продължи в Сената, където премиерът вероятно ще спечели с малка преднина. /БГНЕС/