Първите стъпки на правителството са обнадеждаващи и оценката, която си е поставил премиера Пламен Орешарски за първите 100 дни, е оптимална. Това заяви в студиото пред Нова телевизия социалният министър Хасан Адемов.

„Минималната заплата е тази, която трябва да осигурява минимална покупателна способност. Колко и да са, дори 450 лв., каквото е обещанието за края на мандата, също ще бъдат недостатъчни. Но така или иначе трябва да има съобразяване с икономическите реалности в страната, когато се върви към увеличение на минималната работна заплата. И според мен това трябва да става с малки стъпки, за да не нарушим икономическите баланси", каза Адемов.

Той обаче отказа да даде конкретна дата, от която увеличението ще стане факт, тъй като тепърва предстои то да бъде разисквано от Съвета за тристранно сътрудничество.

„Увеличението на минималната работна заплата от 1 октомври е записано в програмните документи на правителството, ние ще направим всичко възможно това да се случи, но това зависи от дискусията в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ние трябва да чуем аргументитите и на работодателите, и на работниците, защото държавата в този тристранен диалог е арбитър. И ако аргументите в една или друга посока надделеят, от това ще зависи решението", посочи министър Адемов.

Запитан дали ще има коледни добавки и ако да, за кои групи, Адемов отговори: „Докато не приключи анализа на държавното обществено осигуряване за 9-месечието на държавата, е трудно да се даде отговор. Вероятно ще се търси възможност за намиране на тези допълнителни 35- 40 млн. лв., които могат да гарантират коледна добавка до 50 лв. на тези, които получават пенсии в размер до 200 лв., което означава, че около 800 000 пенсионери могат да се възползват от тази коледна добавка".